Una din cele mai mari provocari in amenajare este sa organizam un spatiu mai putin generos sa para mai mare.

Intr-un spatiu mic, ingeniozitatea si creativitatea nu trebuie sa lipseasca. Fiecare centimetru conteaza si trebuie sa profitam de el in asa fel incat aranjarea cat mai eficienta a lucrurilor sa nu fie o problema.

Pentru ca un spatiu sa se vada mai mare decat este, sunt cateva reguli generale pe care trebuie sa le respectam, cum ar fi, alegerea culorilor clare, accentuarea luminii, atat naturala cat si artificiala, pastrarea continuitatii elementelor de mobilier si instalarea de cat mai putine piese de mobilier.

In continuare iti detaliem cateva trucuri de design pentru ca locuinta ta sa para mai mare cu foarte putin efort:

Pune accentul pe lumina!

In orice casa, lumina naturala este ceva foarte pretios, deoarece ne face sa ne bucuram mai mult de amenajarea locuintei. In plus, lumina naturala ajuta camera sa para mai mare si mai primitoare, contribuind astfel la cresterea vizuala a spatiului.

Pentru spatiile mici, cel mai bine este sa profiti la maximum de lumina naturala. Iar acest lucru se realizeaza prin optimizarea luminii care intra prin ferestre. Pentru a realiza acest lucru, evita asezarea mobilierului in fata ferestrelor si alege perdele care permit luminii sa patrunda in locuinta.

Cea mai buna alternativa este sa nu pui perdele, dar stim ca uneori acest lucru nu este posibil. Perdelele sunt folosite pentru a regla lumina, pentru a da intimitate si pentru a imbraca ferestrele, asa ca, daca doresti sa instalezi unele, este mai bine ca acestea sa fie translucide pentru a permite cantitatea maxima de lumina, chiar si atunci cand sunt trase.

Cea mai luminata camera a casei va fi livingul. Aici vei petrece cea mai mare parte a timpului: poti citi, viziona filme sau te poti relaxa in compania familiei si a prietenilor.

Pentru ca are mai multe functionalitati, e de preferat sa existe mai multe surse de lumina, astfel incat sa o poti folosi de fiecare data pe cea potrivita. La polul opus, cea mai putin luminata camera, este dormitorul. Destinat somnului, lumina difuza va crea o atmosfera odihnitoare.

Bucataria si baia sunt spatiii functionale care au nevoie nevoie de o iluminare cat mai eficienta. Daca bucataria nu beneficiaza de suficienta lumina naturala, sursele de lumina artificiala vor fi in numar mare, preponderent dispuse pe zona blatului de lucru si a mesei.

In ceea ce priveste amenajarea baii mici, vei tine cont de respectarea normelor de siguranta. Sursele de lumina se aseaza la cel putin jumatate de metru fata de cada sau cabina de dus. Curentul electric si apa pot crea usor un amestec letal, de aceea trebuie luate toate masurile de protectie!

Alege un mobilier multifunctional!

De fiecare data cand avem de organizat si decorat o locuinta de dimensiuni mici, vom incerca sa obtinem profunzime, transparenta si luminozitate. Fie ca iti faci mobila la comanda ori iei doar produse finite, orienteaza-te catre cele care pot avea mai multe functii.

Mesele pliabile prinse in perete, taburetele cu spatiu de depozitare, fotoliile si canapele extensibile, paturile rabatabile, politele etajate sau consolele sunt doar cateva idei care ajuta la eficientizarea spatiului. De mare ajutor sunt piesele pe roti si cele incastrate, care isi ofera posibilitati variate de amenajare.

Intr-o incapere cu spatiu limitat, obiectele trebuie sa aiba proportii potrivite. Se recomanda fuziunea pieselor de mobilier diferite ca marime. De exemplu, se pot integra perfect in peisaj obiectele mari de mobilier, canapea, pat, sifonier, cu cele de dimensiuni reduse: noptiere, mese de cafea, comode etc.

Nu aglomera camera! Masoara cu multa atentie spatiul pe care vrei sa-l decorezi, redu pe cat se poate numarul elementelor, inlocuieste piesele grele, voluminoase, cu polite si rafturi suspendate.

Foloseste cu incredere oglinzile! Fie ca le integrezi in mobilier ori le folosesti ca obiecte de decor, acestea creeaza senzatia de spatiu larg, luminos si aerisit.

Fa diverse simulari pana la alegerea finala! Asemenea unui puzzle, obiectele de mobilier trebuie sa se potriveasca perfect!

Alege culorile potrivite!

Senzatia de spatiu variaza considerabil in functie de culoarea in care alegi sa vopsesti peretii si tavanele. Culorile deschise, luminoase si stralucitoare vor fi marii tai aliati pentru a imbunatati senzatia de spatiu in locuinta ta. Dimpotriva, tonurile foarte intense sau intunecate reduc spatiul considerabil, asa ca evita-le, chiar daca iti plac, cel putin pana cand o sa ai o casa mai mare.

Cea mai simpla optiune sunt tonurile de alb, deoarece acestea sunt cele care reflecta cel mai bine lumina, facand camerele sa para mai spatioase. Si uita de falsa idee precum ca albul este o culoare rece si ca locuinta ta nu va mai fi la fel de primitoare daca alegi sa amenajezi totul in tonuri de alb.

Cu cateva pete de culoare, textile colorate si cateva elemente de mobilier din lemn, te vei asigura ca ramane la fel de confortabila fara a renunta la senzatia de a crea spatiu.

Pentru a aduce un plus de culoare in locuinta, poti folosi cateva elemente de decor precum tablourile, draperiile si covoarele. Acestea, folosite intr-o nuanta vibranta, pot fi o modalitate buna de a adauga o nota de personalitate spatiului.

Cu putina rabdare si cu multa creativitate poti reusi sa amenajezi locuinta ta de mici dimensiuni sa para mai mare. Mentine ordinea, creaza spatii minimaliste, cu putine obiecte, dar atent distribuite si vei obine o locuinta primitoare si calduroasa unde relaxarea si senzatia de calm interior vor fi elementele cheie.

{{clean2}}
{{clean3}}