Exista o multime de tulburari care pot afecta fertilitatea in cazul femeilor. Pe de alta parte, numai cateva maladii pot cauza infertilitatea la barbati.Conform expertilor, principala cauza pentru infertilitatea barbatilor este o tulburarea cunoscuta sub numele de varicocel. De altfel o problema comuna, se estimeaza ca 40% dintre barbatii infertili sufera de aceasta boala.

Un varicocel este o vena sau un grup de vene dilatate situate in scrot, acesta fiind un tesut de piele care protejeaza testiculele. Varicocelul se formeaza din cauza deteriorarii unor valve la interiorul vaselor de sange afectate, cauzand deversarea sangelui. Prin urmare, peretii vaselor se intind, iar zona respectiva se umfla.

Prezenta acestei afectiuni conduce la devierea sangelui din unul sau ambele testicule. In mod normal, privarea de sange, nutrienti si oxigen cauzeaza o functionare deficitara a testiculului afectat. In final, acesta ar putea sa se micsoreze si sa fie mai moale, influentand modul in care sperma este produsa.

Din cauza deversarii sangelui, celule din sperma ar putea fi expuse unor toxine. Acest lucru poate afecta nu numai cantitatea de sperma, ci si calitatea sa. In plus, prezenta unei cantitati prea mari de sange in aceasta zona va dauna temperaturii scrotului. Astfel, sunt afectate calitatea si cantitatea de sperma, sanatatea si motilitatea.

Unele dintre simptomele varicocelului includ un disconfort vag, intepator sau puternic in scrot si/sau in testiculul afectat, durere ce se diminueaza cand pacientul se asaza pe spate.

Nu este improbabil ca disconfortul resimtit sa se inrautateasca in decursul zilei. Mai mult, se poate observa o largire evidenta a scrotului unde s-a dezvoltat varicocelul.

Nu toate cazurile de varicocel necesita tratament medical. In special formele mai moderate ar putea fi tinute sub control prin intermediul unor solutii simple si naturale, mai ales daca tulburarea nu pune in pericol fertilitatea barbatului. Pe de alta parte, este foarte important ca varicocelul sa fie tratat daca apar dureri sau testiculul afectat se micsoreaza.

In mod cert, tratamentele medicale sunt obligatorii daca pacientul intentioneaza sa aiba copii. Cea mai buna metoda de a remedia situatia este interventia chirurgicala. Implica etansarea vasului afectat si redirectionarea fluxului de sange catre un vas mai sanatos. Tratamentul chirurgical ar putea ajuta la imbunatatirea calitatii si cantitatii spermei. De fapt, ar putea inversa infertilitatea.

Cazurile de varicocel care nu necesita interventii chirurgicale pot fi tinute sub supraveghere prin diferite alegeri ce tin de stilul de viata si de dieta. Prin intermediul remediile casnice se doreste prevenirea agravarii afectiunii. Pe langa tratamentele recomandate de specialisti, iata si cateva solutii eficiente pentru a trata varicocelul de acasa:

• Formeaza-ti o dieta bogata in fibre. Fibrele te vor ajuta sa tii sub control constipatia. Tensiunea din acea zona poate cauza formarea unei presiuni asupra varicocelului, facandu-l sa se mareasca si mai mult.

• Evita alimentele incarcate cu toxine. Aici putem include junk food, mancarurile procesate, mancarurile grase si alcoolul, care pot cauza acumularea toxinelor in corp si pot contribui la inrautatirea problemei.

• Include pestele uleios in dieta. Tonul, macroul, pastravul, sardinele si alte tipuri de peste uleios sunt incarcate cu acizi grasi omega-3, acestia fiind foarte buni pentru sanatatea vaselor de sange.

• Consuma fructe si legume. Alimentele proaspete sunt bogate in antioxidanti. Antioxidantii ar putea ajuta la mentinerea sanatatii celulelor din sperma, contracarand infertilitatea. Daca este posibil, incearca sa mananci cat mai multe alimente organice.

• Poti administra medicamente analgezice. Daca pacientul resimte un disconfort, ar putea administra analgezice achizitionate de la farmacie pentru a-si alina durerile.

• Evita baile sau dusurile fierbinti. Temperaturile ridicate pot face ca vasele de sange sa se dilate si, astfel, varicocelul se poate agrava. Cand face baie sau dus, persoana ar trebui sa aleaga intre apa rece sau calduta.