Este o afectiune care se intalneste din ce in ce mai frecvent in cabinetele de specialitate, afectand cu predilectie femeile datorita nasterilor naturale. Portiunea distala a tubului digestiv sau complexul ano-rectal este partea responsabila de continenta anala si defecatie.

Incontinenta fecala este definita ca incapacitatea de a avea cotrolul asupra aparatului sfincterian ano-rectal cu pierdere involuntara de  materii fecale lichide sau solide.

Avand un impact social important, acesti pacienti sufera profund in ceea ce priveste calitatea vietii, si de multe ori evita sa discute despre aceasta problema inclusiv si cu cadrele medicale.

Uneori acesti bolnavi se prezinta la medic ca si acuze a unei boli hemoroidale, dar ulterior printr-o anamneza amanuntita se constata ca sufera de tulburari de continenta anala.

Cauzele acestei boli sunt multiple, incepand de la nasteri naturale complexe, interventii chirurgicale asupra aparatului sfincterian, traumatisme sexuale pana la afectiuni neurologice centrale sau periferice.

Exista si situatii cand sunt de vina hemoroizii, de exemplu intr-o boala hemoridala mixta avansata, inchiderea canalului anal este deficitara datorita surplusului de tesut hemoroidal, astfel existand secretii chiar si urme de materii fecale, pacientul avand probleme de igiena locala.

Diagnosticul corect al acestei boli de multe ori il pune pe medic in situatii neplacute, deoarece accesul la investigatiile specifice sunt limitate in Romania, unii pacienti fiind indrumati sa se investigheze in alte tari, din pacate.

Anamneza si examenul clinic local sunt destul de importante, ne orienteaza la o afectiune mecanica sfincteriana sau afectiune neurologica. Ulterior pacientul fiind indrumat la investigatii imagistice ca manometria anala, ecografie endo si perianala, RMN perianal, defecalografie sau explorari neurologice ca EMG, ENG. 

Numai dupa ce a fost investigat complet bolnavul, si se stie clar care este cauza incontinentei fecale , atunci se poate discuta despre un tratament specific.

In fuctie de severitatea clinica a bolii, incontinenta fecala este clasificata in 4 grade:
Stadiul 1. -incontinenta pentru gaze
Stadiul 2. -incontinenta pentru materii fecale lichide
Stadiul 3. -incontinenta pentru materii fecale solide
Stadiul 4. -incontinenta anala completa

Indicatia de tratament depide de evaluarea initiala a simptomelor descrise de pacientul cu incontinenta fecala, depinde si de severitatea disfunctiei continentei anale, dar si de impactul asupra confortului de viata a bolnavului.

Tratamentul medical este indicat la pacientii cu incontinenta fecala minora sau la bolnavi unde din anumite motive este contraindicata interventia chirurgicala. Acest tratament consta in respectarea unei diete speciale cu evitarea lactatelor, a consumului exagerat de legume si fructe, administrarea de medicamente in caz de scaune diareice.

Exercitii de reabilitare a musculaturii planseului pelvian, biofeedback , kinetoterapie si electrostimulare sunt iarasi masuri de prima intentie in tratamentul conservator al incontinentei.

Tratamentul chirurgical se aplica doar  intr-un procentaj de 20% din totalul pacientilor cu incontinenta fecala, se practica reconstructie sfincteriana, substitutie sfincteriana, injectarea unor agenti de umplere perisfincteriana, stimulare nervoasa sacrala, colostomie.

Indicatia tratamentului chirurgical trebuie adaptata la patologia bolnavului si nu invers, de multe ori bolnavul este expus la operatii complexe, iar rezultatele finale uneori nu sunt conform asteptarilor pacientilor.
 
 
Sanatatea ta este prioritatea noastra.
CLINICA PROVIVAMED – tratament hemoroizi
Dr. Mironescu Vitalii

2 thoughts on “Incontinenta fecala

  1. Am fost placut surprinsa de diversitatea sfaturilor prezentate in articol. De la recomandari pentru hidratarea corecta a pielii pana la metode eficiente de protectie impotriva vantului si frigului, acest ghid este complet si informativ. Cu siguranta voi aplica unele dintre aceste sfaturi pentru a-mi ingriji mai bine tenul in sezonul rece.

  2. Articolul abordeaza o tema foarte importanta legata de ingrijirea pielii in sezonul rece. Recomandarile oferite sunt utile si bine argumentate, iar informatiile prezentate sunt detaliate si usor de inteles. Este important sa acordam atentie speciala pielii noastre pentru a o proteja impotriva efectelor negative ale frigului.

Comments are closed.