A face ca un dormitor sa para mai mare nu este atat de complicat. Totul se reduce la a pacali ochiul sa perceapa cat mai mult spatiu.
In prezent, majoritatea oamenilor locuiesc in apartamente mai mici decat si-ar dori.
Prin urmare, avand un apartament mic, atunci cand terminam de decorat, ne dam seama ca am incercat sa profitam la maximum de orice spatiu, dar uneori rezultatul poate fi putin coplesitor, deoarece nu avem suficient spatiu.
S-ar putea sa regreti lipsa de spatiu atunci cand decorezi o camera mica, dar exista multe motive pentru care o locuinta mica este mai buna: spatiile mici sunt mai usor de decorat, de organizat si de curatat.
Iata cateva sfaturi despre cum sa iti faci dormitorul sa para mai mare si cum sa il organizezi si sa il valorifici la maximum daca nu ai privilegiul de a avea o camera de dimensiuni generoase.
Varuieste in culori deschise
Nuantele deschise au un secret pe care trebuie sa il aplici ori de cate ori ai de amenajat o camera ingusta.
Ele reflecta lumina, facand intreaga incapere sa para mai spatioasa. La polul opus, culorile inchise vor absorbi lumina si te vor face sa te simti constrans intre cei patru pereti.
Daca albul nu este culoarea ta preferata, mergi pe nuantele pastel, care au un efect calmant si se preteaza de minune unui dormitor primitor.
De asemenea, nu iti recomandam nici mobilierul inchis la culoare pentru un dormitor micut, din aceleasi considerente.
Altfel, o comoda pentru dormitor neagra sau wenge, in loc sa iti fie de folos, te va face sa percepi tot spatiul ca fiind si mai inghesuit.
Lasa tavanul alb
Daca alegi pentru pereti o culoare calda, evita sa o aplici si pe tavan. Lasa partea de sus a dormitorului cat mai aerisita, tocmai pentru ca albul va deschide si mai mult spatiul.
Daca vrei sa decorezi camera cu tablouri, agata-le de un singur perete si doar in partea de mijloc a acestuia, nicidecum pana sus.
In schimb, poti folosi o banda de LED-uri pe care sa o montezi pe toata lungimea peretilor, unde acestia se imbina cu tavanul, pentru un efect incredibil de frumos al designului incaperii, care va deschide si mai mult spatiul.
Foloseste mobilier cu zona de depozitare
Daca patul tau nu are sertare, e cazul sa investesti intr-o piesa de mobilier de acest tip. Cu cat mai multe locuri de depozitare in spatii pe care oricum nu le foloseai pentru altceva, asa cum este partea de jos a patului, cu atat mai bine.
Vei avea loc suficient pentru a stoca hainele de iarna sau pe cele de vara in extrasezon, vei putea depozita paturi, perne sau lenjerie de pat ori alte lucruri de care nu vrei sa te desparti, dar care iti sunt folositoare intr-o anumita perioada a anului.
Umple camera de oglinzi
Oglinzile sunt solutia perfecta pentru a da impresia unui spatiu mai larg decat cel real. De aceea, din ce in ce mai multi designeri de mobilier au adoptat acest element, pe care l-au introdus in mai toate piesele care ne-ar fi de folos in dormitor.
Iar daca pe sifoniere suntem deja obisnuiti sa vedem oglinzi atasate, cum ar fi sa ai un pat pe tablia caruia sa troneze o oglinda generoasa?
Profita de spatiul pe verticala
Intr-un dormitor mic, rafturile suspendate sunt cheia unei amenajari eficiente. De ce sa nu te folosesti de spatiul de deasupra patului, cand ai suficient la dispozitie?
Acolo poti aseza cartile sau obiectele decorative, in vreme ce deasupra sifonierului te mai poti bucura de o gramada de loc pentru depozitare.
Foloseste surse de lumina mici
Este important sa observi pe unde intra lumina si de aici sa distribui camera, astfel incat sa sporesti senzatia de spatialitate.
Daca amplasezi diferitele piese de mobilier blocand lumina, senzatia va fi de claustrofobie si vei avea impresia de spatiul si mai mic.
Cel mai important lucru este sa obtii cat mai multa lumina. Daca este naturala, cu atat mai bine.
Totusi, daca nu dispui de ferestre sau daca singura pe care o ai primeste foarte putina lumina zilnica, fa-o artificial.
Amplaseaza strategic corpuri de iluminat de toate tipurile, de la veioze pentru noptiere, la o lampa de podea, si chiar o lustra cu lumina difuza.
Urmand aceste sfaturi simple de decorare, un dormitor va parea mai luminos si mai spatios decat este in realitate.
Faptul ca autorul a inclus exemple concrete din viata de cuplu pentru a ilustra diferite situatii de comunicare mi se pare foarte util. Acest lucru face articolul mai accesibil si usor de inteles pentru cititori.
Am gasit sfaturile practice prezentate in articol foarte utile si cred ca le voi incerca in viata mea de cuplu. Comunicarea deschisa si sincera este cheia unei relatii solide si durabile.
Articolul mi-a oferit o noua perspectiva asupra relatiilor de cuplu si modul in care comunicarea poate influenta evolutia acestora. Este important sa ne exprimam emotiile si sa ascultam cu atentie partenerul pentru a avea o relatie sanatoasa.