Doctorii ne-au avertizat ca stilurile de viata nesanatoase si sedentare nu ne vor ajuta in niciun fel inimile.De fapt, pot favoriza aparitia blocajelor arteriale si, prin urmare, vor creste riscul de dezvoltare al bolilor cardiace. De curand, oamenii de stiinta au descoperit ca membrii tribului Tsimane au cele mai sanatoase inimi din lume.

Tsimane este un trib de indigeni din padurile Amazoniene aflate pe teritoriul Boliviei. Conform cercetatorilor, acesti oameni sunt extrem de activi si, de aceea, au inceput sa le studieze stilurile de viata. Cei din Tsimane traiesc din vanat, pescuit si cules, iar oamenii de stiinta au inceput sa caute indicii pentru a intelege cum pot aplica aceste obiceiuri in vederea promovarii unor solutii pentru ne insanatosi inimile.

Studiul publicat in jurnalul Lanteta a notat urmatoarele:
• Membrii tribului Tsimane se expun unui risc de cinci ori mai mic decat locuitorii SUA de a dezvolta ateroscleroza coronariana – o afectiune care cauzeaza intarirea arterelor.
• Starea de sanatate a inimii unui membru Tsimane in varsta de 80 de ani este asemanatoare unui American in jurul varstei de 55 de ani.
• Tribul prezenta cea mai mica rata de boli arteriale dintre toate cazurile studiate.

Membrii tribului duc un stil de viata care sugereaza urmatoarele:
• Dietele lor sunt bogate in carbohidrati neprocesati si plini de fibre. De fapt, consuma foarte mult porumb, orez, foarte multe plante, nuci, fructe si radacini de manioc.
• Alimentele pe care le consuma nu contin foarte multe grasimi saturate.
• Consuma peste si carne de la alte animale salbatice, acestea insumand aproape 14% din dieta.
• Sunt activi prin faptul ca isi vaneaza mancarea si indeplinesc alte sarcini.
• Nu fumeaza.

Tribul este format din peste 700 de persoane cu o medie de varsta mai mare 40 de ani, iar cercetatorii le-au cerut permisiunea inainte de a-i studia. Cercetarile, fiind finantate de Institutul National de Gerontologie si de catre Institutul National de Sanatate din SUA, au aratat ca aproape 9 din 10 participanti aveau arterele curate. Asta inseamna ca nu prezinta nici cel mai mic risc de a dezvolta boli cardiace.

Oamenii din tribul Tsimane sunt activi pentru doar 10% din zi. Comparativ cu majoritatea dintre noi care au stiluri de viata sedentare, nu isi petrec mai mult de jumatate din orele active stand jos, dormind sau facand nimic. Aceste invataturi despre comunitatea Tsimane si stilul lor de viata pot fi aplicate pentru a ajuta la eliminarea sau la scaderea riscului de imbolnavire. Cu toate ca anumite medicamente prescrise sau chiar remedii de acasa pot ajuta la curatarea blocajelor arteriale, cea mai buna cale de a stopa dezvoltarea aterosclerozei ar fi sa ramai activ si sa mananci sanatos.