Trebuie doar sa mentionezi cuvantul Popeye, iar copiii vor fi bucurosi sa isi manance legumele, in special spanac.Ei bine, in viata reala, spanacul este, intr-adevar, o leguma minune, fiind considerata a fi printre cele mai bogate cand vine vorba despre varietatea de nutrienti. Haide sa aflam motivele pentru care este plasat printre cele mai bune legume, dar si explicatia din spatele intregii povesti cu Popeye.

Nu numai ca spanacul ajuta oamenii sa devina mai puternici. Ii protejeaza de cancer, boli cardiovasculare, probleme cu oasele, inflamatii si afectiuni oxidative asociate stresului. Astfel, ne putem da seama cat de benefica pentru sanatate poate fi aceasta leguma. Acum, sa detaliem beneficiile.

Fitonutrienti

Pe langa ca reprezinta o buna sursa de vitamine si alte minerale, spanacul contine si anumiti fitonutrienti sanatosi cunoscuti ca flavonoide si carotenoide; din aceste grupe fac parte luteina, beta-carotenul sau zeaxantina. Toate acestea activeaza o protectie antioxidanta in sistem. De aceea, se recomanda salata cu baby spanac, aceasta avand un mare succes in restaurantele vegane.

Mai mult, prin intermediul unor studii recente, s-a descoperit ca spanacul contine o larga varietate de fitonutrienti care functioneaza sub forma de agenti anticancerigeni si antiinflamatori.

Anticancerigen

Datorita flavonoidelor anticancerigene pe care le putem gasi in spanac, unii cercetatori au ajuns sa creeze extracte speciale din aceasta leguma si, actualmente, acele solutii sunt studiate in laboratoare.

Plecand de la cercetarile efectuate asupra acestor extracte, s-a descoperit ca spanacul poate incetini diviziunea celulelor canceroase din stomacul unui om (cunoscut si ca adenocarcinom gastric). In plus, printr-un studiu efectuat in anii 80’, anumite femei din New England care consumau spanac in mod regulat au reusit sa isi scada riscul de a dezvolta cancer la san.

Antiinflamator

Nutrientii anticancerigeni sunt cunoscuti pentru faptul ca lucreaza in tandem cu proprietatile antiinflamatoare. Un nivel prea mare de inflamatii poate mari riscul de cancer. Astfel, nutrientii care combat inflamatiile pot ajuta si la prevenirea cancerului.

Din moment ce spanacul are proprietati anticancerigene, se intelege ca va fi bogat si in compusi antiinflamatori. Aceasta leguma este plina de carotenoide, care au capacitatea de a reduce inflamatiile, in special pe cele aflate in tractul digestiv.

Totodata, s-a descoperit ca frunzele de spanac prezinta cantitati substantiale de violaxantina si neoxantina, un anumit tip de carotenoide antiinflamatoare cunoscute ca epoxi xantofile. Aceste carotenoide ajuta in mod eficient la calmarea inflamatiilor din sistem.

Antioxidant

Pe langa proprietatile anticancerigene si antiinflamatoare, spanacul prezinta si un nivel ridicat de nutrienti antioxidanti. Aceasta leguma este bogata in vitaminele A, C, E, zinc, seleniu si mangan cu proprietati antioxidante. Toate acestea ajuta la prevenirea unor probleme de sanatate asociate procesului oxidativ. Mai mult, s-a descoperit ca, prin consumul de spanac, se poate reduce riscul de imbolnavire al vaselor de sange, evitand aparitia unor probleme precum cresterea presiunii arteriale sau ateroscleroza.

Spanacul este abundent in zeaxantina si luteina, carotenoide considerate a fi principalii agenti antioxidanti in unele parti ale ochilor, precum macula sau retina. Deci, spanacul te poate ajuta sa eviti anumite probleme oculare.

Sanatatea oaselor

Consumul de spanac iti poate sustine si sanatatea oaselor, deoarece aceasta leguma minunata reprezinta o sursa excelenta de vitamina K. Vitamina K1 te poate ajuta la stoparea activarii osteoclastelor sau a celulelor responsabile pentru degradarea oaselor. Pe langa asta, spanacul contine si alti nutrienti benefici pentru oase, precum magneziul sau calciul.

Nu este de mirare faptul ca spanacul reprezinta una dintre cele mai nutritive legume. Probabil ca Popeye stia acest lucru si, de aceea, l-a transformat in suplimentul sau preferat.