Polipii vezicii biliare sunt excrescente in vezica biliara si apar de obicei datorita acumularilor de colesterol. Intr-adevar, aceasta afectiune este relativ comuna si inofensiva in majoritatea cazurilor.
Insa, exista si situatii in care proeminentele ar putea sa nu apara din cauza colesterolului, ci ar putea sa fie mici tumori. Desi este adevarat ca astfel de tumori, prin natura lor, pot fi canceroase, exista si cazuri in care se dovedesc a fi benigne.
Dimensiunea chiar conteaza
Este important ca polipii veziculari sa fie masurati, pentru ca dimensiunea lor ar putea arata daca sunt cancerosi sau nu.
Excrescentele mai mari de un centimetru ar trebui sa ridice un semnal de alarma, deoarece exista sanse mari sa fie tumori canceroase. Pe de alta parte, polipii vezicii biliare mai mici de atat nu ar trebui sa fie sau sa devina cancerosi.
Diagnosticul
Prezenta polipilor in vezica biliara ar putea fi determinata cu ajutorul ultrasunetelor. Prin aceasta procedura de diagnosticare se masoara dimensiunea micilor excrescente, doctorul reusind sa determine pericolul la care pacientul este expus.
Pentru a ajuta la evaluarea posibilitatii ca polipii biliari sa fie cancerosi, un specialist ar putea recomanda persoanei sa efectueze o tomografie computerizata (CT) sau o scanare tomografica cu emisie de pozitroni (PET).
Simptome
In general, polipii veziculari nu induc simptome. Insa, unele persoane cu aceasta afectiune ar putea resimti o asa-numita colica biliara, o forma de durere abdominala care porneste din vezica biliara.
De obicei, colica biliara este cauzata de prezenta pietrelor in respectiva regiune. Dar, daca nu exista astfel de pietre in vezica biliara, medical ar putea suspecta polipii biliari.
Tratament
De obicei, polipii vezicii biliare mai mici de un centimetru nu necesita tratament sau eliminare. Insa, trebuie supravegheati in mod regulat prin oricare dintre procedurile de diagnosticare mentionate mai sus.
Astfel, medicul va reusi sa observe imediat orice schimbare suspicioasa care, de cele mai multe ori, va indica posibilitatea cancerului la vezica biliara. Se recomanda ca polipii sa fie examinati la fiecare 3 pana la 6 luni, timp de 2 ani.
Pe de alta parte, pentru excrescentele mai mari de un centimetru, eliminarea chirurgicala este solutia ideala.
Pentru a stopa dezvoltarea cancerului la vezica biliara, s-ar putea aplica o procedura numita colecistectomie. Colecistectomia reprezinta extirparea pe cale chirurgicala a vezicii biliare.
Alimentele pe care ar trebui sa le eviti daca suferi de artrita
Artrita se caracterizeaza prin articulatii intarite, dureroase si inflamate. Tratamentul numarul unu pentru aceasta afectiune ramane administrarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), deoarece sunt eficiente pentru calmarea semnelor si simptomelor comune ale afectiunii, permitand individului care sufera de artrita sa duca o viata normala.
Desi nu exista o dieta prescrisa pentru pacientul cu artrita, ar fi o idee buna ca acesta sa consume alimente antiinflamatoare.
Deci, produsele cunoscute pentru faptul ca amplifica sau cauzeaza inflamarea articulatiilor ar trebui evitate. Urmatoarele sunt cateva dintre alimentele de care ar trebui sa te feresti:
• Mancarurile prajite si cele procesate – Nimic nu va cauza o inflamatie mai serioasa in sistem decat alimentele grase si combinatia de chimicale din produsele alimentare procesate.
• Zaharul si produsele care contin faina rafinata – Consumul excesiv de zahar poate cauza intarirea si inflamarea articulatiilor, ducand la dureri. Redu consumul de alimente si bauturi incarcate cu zaharuri sau de alimente care contin faina rafinata.
• Carnurile pregatite la temperaturi inalte – Pe langa ca devin cancerigene, carnurile facute la gratar, prajite sau pregatite la temperaturi foarte inalte pot cauza inflamatii.
• Produsele lactate – Tipul de proteine din produsele lactate pot facilita declansarea inflamatiilor, spun expertii. Din fericire, poti obtine proteine si prin intermediul produselor care nu sunt de origine animala, precum tofu, fasole, mazare, quinoa si multe altele.
• Ulei de porumb – Fiind incarcat cu acizi grasi omega-6 care cauzeaza inflamatii, ar trebui sa stai departe de uleiul de porumb. Este bine sa eviti alimentele care contin omega-6 si sa le cauti pe cele care prezinta acizi grasi omega-3, acestia fiind cunoscuti ca agenti antiinflamatori.
• Alcool – Nu este secret faptul ca excesul de alcool poate cauza o multime de probleme, iar articulatiile ar putea reprezenta una dintre tinte. Redu consumul de alcool la doua pahare pe zi daca esti barbat sau la un singur pahar daca esti femeie.
Este un ghid foarte bun despre polipii veziculari. Aș fi interesat(ă) de sfaturi privind stilul de viață sau dieta care ar putea ajuta la menținerea sănătății vezicii biliare.
Articolul este foarte informativ despre polipii veziculari. Ar fi util să adăugați informații despre cum putem preveni apariția acestora și dacă există factori de risc specifici.
Informațiile despre diagnosticare și tratament sunt utile. M-ar interesa să aflu mai multe despre recuperarea după o intervenție chirurgicală de eliminare a polipilor.