Tamarinul este o planta medicinala populara si poate avea multiple utilizari in scop medicinal, culinar, ornamental, dar poate fi folosita si sub forma de colorant mai accesibil. Numele sau botanic este Tamarindus indica.Includerea tamarinului in dieta zilnica este recomanda datorita multiplelor sale beneficii pentru sanatate, precum si datorita abilitatii sale de a imbunatati pe termen lung starea generala de sanatate.

Beneficiile pentru sanatate ale frunzelor de tamarin:

1. Tratament pentru diabet

Frunzele de tamarin contin anumiti compusi care pot ajuta la imbunatatirea performantelor si functiilor ficatului. Persoanele care sufera de diabet sau au un nivel ridicat de zahar in sange pot folosi frunzele de tamarin pentru a-si mari nivelurile de insulina din corp. Mai mult, frunzele de tamarin ar putea ajuta si la optimizarea performantelor bilei din sange, astfel anuland riscul de dezvoltare al icterului.

2. Tratament pentru tusea seaca

Pentru alinarea tusei seci, poti utiliza frunzele de tamarin si frunzele de salvie.

Instructiuni:
1. Ia o frunza de tamarin si una de salvie.
2. Fierbe frunzele in 4 cani de apa.
3. Lasa amestecul la fiert pana obtii apa suficienta pentru o singura cana.
4. Strecoara amestecul.
5. Bea cat timp este cald.

3. Tratament pentru febra

Frunzele de tamarin sunt cunoscute pentru faptul ca ajuta la formarea unor mixturi benefice indivizilor care sufera de febra sau frisoane.

4. Tratament pentru malarie

Malaria este cauzata de muscatura femelei tantarului Anopheles. Conform studiilor, extractul din frunze de tamarin poate ajuta la inhibarea dezvoltarii parazitului Plasmodium falciparum, care sta la baza malariei.

5. Tratament pentru rani

Foloseste sucul extras din frunzele de tamarin, aplica pe rani si se vor vindeca mult mai repede. Acest efect se datoreaza proprietatilor antiseptice din frunze.

Sucul poate preveni si inmultirea parazitilor sau raspandirea infectiilor. Mai mult, va accelera si dezvoltarea noilor celule.

Cum poti alege frunzele de tamarin:
Frunzele de tamarin sunt disponibile sub forma uscata sau proaspata.

1. Frunzele proaspete de tamarin

De obicei, frunzele proaspete de tamarin se gasesc in lunile de primavara si se pot folosi sub forma de pasta, in urma procesului de fierbere sau prin includerea in diferite preparate. Frunzele proaspete ar trebui sa aiba o culoare verde deschisa si nu ar trebui sa fie ofilite.

2. Frunzele uscate de tamarin

Pentru a le mari timpul de utilizare, frunzele de tamarin vor fi uscate la soare sau deshidratate cu ajutorul unor uscatoare. Aceste frunze trebuie imbibate in apa, iar extractul poate fi folosit in scop culinar.

Cum poti depozita frunzele de tamarin:
Frunzele proaspete de tamarin ar trebui puse la frigider si consumate intr-o saptamana. In cazul frunzelor uscate, pot fi depozitate intr-un recipient ermetic si pastrate pentru mai multe luni.