Fiecare persoana duce o viata diferita de a altora. Nu putem face comparatie intre doua.Dar un budist japonez afirma ca exista 20 de reguli pe care trebuie sa le urmam pentru a trai vieti fericite si implinite. Cu cateva saptamani inainte de a trece in lumea de dincolo, Miyamoto Musashi a creat o lista cu regulile principale dupa care si-a trait viata.

Nascut in 1584, era un expert in manuirea sabiei, un luptator renumit, iar invataturile sale mai sunt predate si in ziua de azi; dar, cel mai important, regulile sale pentru viata sunt incredibil de inspirationale. Conform textului sau, Calea pe care vei merge singur, asa ar trebui sa ne traim vietile.

1. Invata sa accepti viata asa cum este

Pentru binele sanatatii tale mentale, trebuie sa accepti viata ce ti-a fost oferita. Stresul, anxietatea si disperarea sunt parti naturale din viata unei persoane si nu ar trebui niciodata refuzate. Acceptarea celor mai dificile aspecte ale vietii te vor face mai puternic odata cu trecerea timpului.

2. Abandoneaza orice obsesie de a castiga placeri efemere

Ca oameni, ne petrecem foarte mult timp cautand placerea – ne supunem dorintelor, ne zbatem pentru promovari si cresteri de salarii, am ajuns sa facem parte dintr-o societate obsedata de placeri sexuale. Musashi afirma ca ar trebui sa ne traim vietile in prezent si sa ne bucuram de placeri atunci cand ne vin in mod natural, nu sa ne cream un tel din acest lucru.

3. Nu actiona din impuls

Ni s-a spus de multe ori sa ne urmam inimile, dar invataturile lui Musashi sugereaza ca nu ar fi o idee buna sa facem asta. Cand suntem pusi in fata unui sentiment care a aparut de nicaieri, dezvoltarea emotiei respective ar putea conduce la decizii proaste. Ne recomanda sa ne bazam pe ceea ce cunoastem sigur si sa nu cedam in fata impulsului.

4. Nu-ti crea o obsesie din propria persoana

Obsesia de sine este obisnuita in randul oamenilor. In zilele noastre, suntem atat de concentrati pe prezenta virtuala, sa facem selfie-ul perfect si sa atingem perfectiunea, incat uitam de ceea ce conteaza in viata. Cauta sa te separi de aceasta latura a ta si de egoul tau pentru a dobandi o perceptie mai clara asupra ceea ce este important.

5. Nu permite geloziei sa iti conduca viata

Gelozia este o forma foarte puternica de ura si Musashi a afirmat ca cedarea in fata ei te poate ruina. A spus ca nu ar trebui niciodata sa fii gelos pe altcineva si sa multumesti pentru ceea ce ai.

6. Abandoneaza atasamentul fata de dorinte

In acelasi mod in care incerci sa iti satisfaci placerile, dorintele te imping sa vrei lucruri pe care s-ar putea sa nu le obtii niciodata. Ideea propusa a fost sa ne traim vietile fara a ne dori ceea ce nu avem si sa asteptam lucrurile bune sa vina la noi.

7. Nu trai cu regrete

Asa cum ne spunem de multe ori, nu putem schimba trecutul. Musashi credea ca totul se intampla cu un motiv si ca toate experientele fac parte din viata. Contemplarea asupra lucrurilor pe care le-ai facut odata nu te va ajuta sa le schimbi.

8. Nu deveni obsedat de o despartire trista

Gandurile constante la despartirile triste de prieteni sau familie ne impiedica sa trecem mai departe si sa ne continuam vietile. Musashi credea ca, din moment ce nu exista vreo cale de a-i aduce inapoi pe cei care au plecat dintre noi, ar trebui sa ii lasam trecutului.

9. Nu ar trebui sa te plangi niciodata

Multi dintre noi gasesc confort plangandu-se in momentele in care lucrurile nu merg asa cum isi doresc, dar, conform invataturilor lui Musashi, ar trebui sa lasam lucrurile acestea sa treaca pur si simplu pe langa noi. Contemplarea asupra ceea ce a mers mai putin bine va prelungi dominatia trecutului asupra vietii tale.

10. Nu lasa pofta trupeasca sa iti conduca viata

Oamenii sunt fiinte sexuale prin natura lor si foarte multe persoane isi irosesc vietile pe ganduri de acest gen. Musashi credea ca ar trebui sa cautam iubirea si relatiile de lunga durata.

11. Mentine-ti optiunile deschise

Nu elimina situatii din viitor printr-o minte incuiata. Pastreaza-ti optiunile deschise pentru a permite celor mai bune oportunitati sa vina la tine.

12. Nu fi un sclav al mediului inconjurator

Posesiunile si un camin luxos ar putea sa para importante, dar exista lucruri si mai valoroase de pretuit in viata. Iubirea, sanatatea si viata in sine ar trebui pretuite peste orice altceva din lume.

13. Invata sa nu fii lacom

Noi, ca societate, am ajuns sa fim obsedati de mancare si de placerea de a manca la un restaurant sau doar de a comanda ceva la pachet. Insa, Musashi credea ca nu ar trebui sa obtinem atat de multa placere din mancare si ca ar trebui sa consumam preparate care ne satura, dar care nu sunt neaparat extrem de gustoase.

14. Abandoneaza posesiunile in favoarea minimalismului

Cu alte cuvinte, nu mai tine lucrurile de care nu mai ai nevoie. Daca a fost odata important, inca poate fi dat la o parte pentru a reusi sa traiesti o viata pura si simpla.

15. Nu crede ceva doar pentru ca asa ti se spune sa faci

Rezerva-ti un spatiu pentru propriile ganduri si credinte. Nu urma multimea si asculta opiniile altora. Formeaza-ti propriile idei.

16. Respecta zeitatea, dar nu te baza doar pe indrumarea sa

Zeitatile ar trebui respectate, dar nu iti pot indruma fiecare miscare. Trebuie sa fie un simbol pentru ghidaj, dar, in final, o persoana trebuie sa mearga pe propria cale.

17. Nu trebuie sa iti fie frica de moarte

Frica de moarte nu va face decat sa te impiedice sa-ti traiesti complet viata. Traieste fiecare zi in mod individual si nu trebuie sa te temi de consecintele fiecarei actiuni.

18. Nu folosi arme decat daca este necesar

Pe langa faptul ca Musashi era faimos pentru felul in care manuia sabia, el credea ca armele ar trebui folosite de foarte putine ori si doar atunci cand erau necesare. El afirma ca apararea era buna, dar incurajarea atacului fara motiv devine un pacat.

19. Nu cauta sa te inconjori cu bogatii

Multi dintre noi fac economii pentru varsta de pensionare, asa incat sa traim o viata plina de abundenta, dar Calea pe care vei merge singur spune ca nu avem nevoie de bogatii pentru a trai fericiti. Din nou, s-a sugerat sa traim momentul si sa nu urmam fericirea sub forma de posesiuni.

20. Intotdeauna apara-ti onoarea

Musashi afirma ca singura cale de a fi sincer cu tine insuti este de a-ti urma propriile credinte si de a-ti trai viata onorabil, asa cum consideri tu.

Textul este plin de informatii inspirationale. Musashi a trait o viata incredibila, adevarata si conformarea cu regulile sale pare o cale de a atinge acelasi nivel de satisfactie. Cu toate ca unele dintre ideile sale par oarecum nebunesti, exagerate si fara sens, daca el a reusit sa fie fericit, cine suntem noi sa ii punem la indoiala practicile?