Torticolis este o afectiune cu care o persoana se poate confrunta la orice varsta. De multe ori, afectiunea poate sa treaca de la sine, insa, in alte cazuri necesita urmarea unui tratament. In cele ce urmeaza va prezentam cauze, simptome si metode de tratament pentru torticolis.
Ce este torticolisul?
Torticolis, loxia sau gatul stramb reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme de mobilitate de la nivelul gatului. Denumirea provine din limba latina si inseamna „gat rasucit”. Practic, gatul tinde sa se rasuceasca intr-o parte, provocand inclinarea capului, durere si limitarea miscarilor. Problema principala o constituie flexia, extensia sau rasucirea muschilor gatului peste pozitia lor normala.
Aceasta afectiune se poate dezvolta fie progresiv, daca persoana are un istoric de familie care predispune la aceasta boala, fie brusc, pe fondul unei traume fizice sau ca o reactie adversa la medicamente. In continuare sa vedem tipurile de torticolis.
Torticolis muscular congenital
Torticolis muscular congenital – o deformare fizica posturala prezenta la nastere care rezulta dintr-o scurtare si cicatrizare (fibroza) a muschiului sternocleidomastoidian pe o parte a gatului. Afectiunea poate fi favorizata de o greutate mare la nastere, sexul masculin, sarcina multipla, travaliul prelungit, folosirea forcepsului sau vacuum.
Tratamentul pentru torticolis spasmotic este bazat pe kinetoterapie, scopul fiind acela de intarire a muschilor. Pe langa sedintele de kinetoterapie, pacientul va trebui sa urmeze si tratamentul indicat pentru torticolisul obisnuit. De asemenea, medicul specialist poate sa recomande injectii locale care sa contina doze de toxina botulinica.
Sindromul Klippel-Feil
Sindromul Klippel-Feil – forma rara, congenitala care pare atunci cand oasele din gatul copilului se formeaza incorect, in special din cauza faptului ca doua vertebre ale gatului sunt fuzionate.
Torticolis dobandit
Torticolis dobandit – apare tot la bebelusi, dupa nastere, fie in primele 6 luni de viata, fie in primii ani de viata.
Torticolis paroxistic benign din copilarie
Torticolis paroxistic benign din copilarie – tulburare medicala rara la sugari caracterizata prin episoade recurente (sau atacuri) de inclinare a capului intr-o parte.
Torticolis temporar, banal
Torticolis temporar, banal – forma temporara care dispare de obicei dupa una sau doua zile si care apare in contextul inflamarii ganglionilor limfatici, a unei infectii a urechii, raceala sau gripa, ca urmare a unei leziuni la nivelul capului si gatului care provoaca inflamatie.
Torticolis acut sau permanent
Torticolis acut sau permanent – indoirea sau rasucirea gatului intr-un anumit context clinic, care se se datoreaza unei probleme cu structura musculara sau osoasa.
Torticolis muscular este cel mai comun tip de torticolis acut.
Torticolis spasmodic sau distonie cervicala
Torticolis spasmodic sau distonie cervicala – tulburarea apare in special la persoanele cu antecedente in familie, dar poate afecta pe oricine la un moment dat.
…
Citeste continuarea aici: Torticolis: Cauze, simptome si tratament